Ondernemen als een roeier

Ondernemen is topsport. Dat klinkt als een cliché, maar dat is wel waar het over gaat. Tenminste, als je het goed wil doen. Dan kun je het toch alleen maar succesvol doen indien je over een enorme bak talent beschikt?
Of zit de succesfactor – onderaan de streep – ergens anders? 

De vraag houdt mij bezig, omdat ik bij startende en groeiende ondernemers vaak zie hoe moeilijk het is in de juiste groei versnelling te komen of te blijven zitten. Ik zie ondernemers geregeld met frisse moed tegen de stroom inroeien. Wij zijn bovendien druk op zoek zijn naar jong talent om ons team te versterken. Het succes van onze Nederlandse roeiers op het WK in 2023 en het boek Piek – hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren’, brachten mij inspiratie, die ik hier graag met je deel. 

Ik begon mijn “loopbaan” ooit als coach van een roeiteam. 

Interessante sport dat roeien. Je kijkt achteruit, maar gaat vooruit. Roeien is een korte, cyclische beweging die ongeveer 30 keer per minuut wordt uitgevoerd. De kunst is om die beweging in stukjes op te knippen, te analyseren en steeds weer aan te scherpen. Telkens weer, totdat het team op elk detail in een haast perfecte symbiose van kracht, ritme en techniek beweegt. Dat vraagt niet om een uniek talent, maar vooral om een enorme bak focus en toewijding. Gewoon hardwerken dus.

Lean start-up model. 

De techniek die roeiers gebruiken om zichzelf continu te verbeteren is eigenlijk dezelfde systematiek die in het lean start-up model zit verwerkt. Testen, meten, daarvan leren en opnieuw proberen. Elke keer opnieuw. Net zo lang totdat je doel is bereikt.  

Dat het zo werkt (en dat er dus niets anders op zit) wordt nog eens haarfijn uitgelegd in ‘Piek – hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren’, van psychologen Anders Ericsson en Robert Pool. Ik las het een paar jaar geleden tijdens een zomervakantie in Italië. Het is echt een aanrader! 

De essentie van het boek is, vreemd genoeg, dat talent niet bestaat. Uitzonderlijke prestaties zijn volgens de schrijvers vooral het resultaat van gerichte oefening. Mensen die uitzonderlijk presteren zijn in staat om een omgeving en een systematiek voor zichzelf te creëren, waarin ze continu met toewijding kunnen trainen en leren. Oefenen, oefenen, oefenen. Zonder concessies op kwaliteit, op elk detail, elke keer opnieuw.

Klinkt mooi, maar doe jij dat? 

Ik niet altijd, maar andere ondernemers die ik spreek ook zeker niet, daar schreef ik al eerder over. Ik merk dat ik in de hectiek van de dag al snel geneigd ben om zaken die minder urgent (maar wel belangrijk!) zijn half of helemaal niet te doen. Inmiddels weet ik dat ik daar niet uniek in ben, dat doen de meeste ondernemers. Jij toch ook? 
Bij de meeste organisaties valt hier nog heel veel te winnen. Met het succes van het WK roeien in 2023 in het achterhoofd en de spelen van 2024 in aantocht blijf ik er voor mezelf scherp op: It’s time to get serious.